Kurkkukipua voivat aiheuttaa monet eri tekijät, kuten erilaiset ympäristötekijät ja infektiot.

Hengitysilma vaikuttaa suoraan nielun terveyteen1. Ilmassa voi olla saasteita, allergeeneja, bakteereja tai viruksia. Nielun pinnan peittävä limakerros pitää sen kosteana ja suojaa sitä infektioilta. Limakerros sisältää myös entsyymejä ja vasta-aineita, jotka torjuvat elimistölle vieraita aineita. Kun nielun puolustuskyky on heikentynyt, ympäristötekijät ja taudinaiheuttajat voivat aikaansaada ikävän kurkkukivun.

Yleisimmät kurkkukipua aiheuttavat ympäristötekijät:

Ilmanlaatu

Ilman lämpötilan ja kosteuden vaihtelut voivat vaikuttaa nielua suojaavaan limakerrokseen ja aiheuttaa nielun ärsytystä. Varsinkin kylmä ja kuiva ilma vaikuttaa hengitysteiden itsepuhdistumisprosessiin kuivattamalla limakalvoa ja heikentämällä suojakerrosta. Tämä puolestaan heikentää nielun suojamekanismeja ja lisää infektioriskiä. Ilman lämpötilan ja kosteuden kausivaihtelu ei ole ainoa ongelma, vaan myös koneellinen ilmastointi voi myötävaikuttaa kurkkukipuoireiden syntyyn.

Allergiat ja heinänuha2

Hengitysilmassa esiintyvistä allergeeneista ja siitepölystä johtuva heinänuha voi myös aiheuttaa nielun ärsytystä. Kun hengität sisään, ilmaa virtaa keuhkoputkiin ja keuhkoihin nenän, suun ja nielun kautta, jolloin ilmassa olevat siitepölyhiukkaset pääsevät kosketuksiin limakalvojen kanssa. Silloin herkistyneen henkilön elimistö vapauttaa histamiinia, joka aiheuttaa kutiavan, pistelevän tai hankaavan tunteen kurkussa tai kitalaessa sekä oireita silmissä ja nenässä. Siitepölyallergiat liittyvät vuodenaikoihin ja tiettyjen kasvien kukintaan.

Aktiivinen ja passiivinen tupakointi3

Kun nielun limakerros on ehjä, se muodostaa suojakerroksen, joka estää taudinaiheuttajia tunkeutumasta nielun kudoksiin. Pitkäkestoinen altistuminen savulle, esim. aktiivisen tai passiivisen tupakoinnin vuoksi, voi vahingoittaa nielua suojaavan limakerroksen.

Huom.: Passiivinen tupakointi on nielulle yhtä lailla potentiaalisesti vahingollista kuin aktiivinen tupakointi. Molemmissa tapauksissa hengitysilma sisältää nielua suojaavaa limakerrosta vahingoittavia aineita.

Ympäristön saasteet

Teollisuuden ja liikenteen aiheuttamat pienhiukkaset ja saasteet ärsyttävät nielun limakalvoa ja voivat siten johtaa nielutulehduksiin.

Infektiot

Virukset ja bakteerit voivat vahingoittaa nielua suojaavaa limakalvoa tunkeutumalla suojakerroksen läpi ja monistumalla sen sisällä. Tämä puolestaan aiheuttaa tulehduksen, josta seuraa kipua, turvotusta ja nielun punoitusta.

Sosiaaliset kontaktit

Muita ihmisiä tavatessamme voimme helposti saada tartunnan, jos jollakin heistä on jokin virus- tai bakteeritartunta, sillä esimerkiksi tartunnan saaneen henkilön puhuminen, huutaminen tai laulaminen vapauttaa pieniä, viruksia tai bakteereita sisältäviä nestepisaroita ympäristöön.
Jo pelkkä äänensä rasittaminen esim. huutamalla voi ärsyttää nielua ja rasittaa sekä äänihuulia että nielun lihaksia.

Tänä päivänä tiedämme, että erilaisia flunssaa aiheuttavia viruksia on yli 100. Useimmiten nämä tarttuvat ns. pisaratartuntana, eli ne siirtyvät ympäristöön ja ilmaan esim. aivastelun tai yskimisen kautta. Riski saada tartunta on tavallista suurempi, jos oman kehon immuunipuolustus on heikentynyt. Flunssaa aiheuttavia viruksia voi esiintyä kaikenlaisilla pinnoilla. Siksi julkisissa tiloissa on syytä erityiseen huolellisuuteen. Yskiessä tai aivastaessa tulisi käyttää paperinenäliinaa suun edessä, jotta infektio ei tarttuisi muihin ihmisiin.

Lue lisää kuivan kurkun tai kurkkukivun tyypillisistä oireista täältä

Esimerkkejä kurkkukipua helpottavasta lääkityksestä

Strepsils-imeskelytabletit ovat suu- ja nielutulehdusten oireiden, kuten nielun arkuuden ja nielemisvaikeuksien, lievittämiseen tarkoitettuja itsehoitolääkkeitä. Strepsils-imeskelytablettien vaikuttavat aineet, amyylimetakresoli ja 2,4-diklooribentsyylialkoholi, ovat antiseptisiä aineita, joilla on sekä bakteereita, viruksia että sieniä tuhoavia ja niiden lisääntymistä estäviä ominaisuuksia. Strepsils-imeskelytableteista löytyy useampi eri makuvaihtoehto. 

Jos nielusi on erityisen kivulias ja tulehtunut, kipua ja tulehdusta voi lievittää Strefen 16,2 mg/ml suuonteloon annosteltavan sumutteen tai 8,75 mg imeskelytablettien avulla. Nämä molemmat itsehoitolääkkeet lievittävät tulehdusta ja kipua ja vähentävät turvotusta. Etenkin suuonteloon annosteltava sumute lievittää kipua ja tulehdusta suhteellisen pitkään, jopa 6 tunnin ajan.

Milloin kurkkukivun vuoksi olisi hakeuduttava lääkäriin?[4]

Kurkkukipu paranee usein itsestään. Kipua voi helpottaa kotikonstein ja erilaisilla paikallishoidoilla. Jos oireet jatkuvat, jos ne eivät parane tai ne muuttuvat vaikeammiksi, hakeudu lääkärin hoitoon. Tässä muutamia esimerkkejä tilanteista, joihin kannattaa suhtautua vakavasti:

  • Oireesi pahenevat tai eivät lievity muutaman päivän kuluessa, vaikka olisit kokeillut erilaisia kotihoitokeinoja kurkkukivun lievittämiseen
  • Oireisiin kuuluu hengenahdistusta, hengitysvaikeuksia tai vakavia nielemisvaikeuksia
  • Kärsit kurkkukivusta usein
  • Sinulla on korkea kuume

Kurkkukivun ehkäisy

On keinoja, joilla voit vahvistaa vastustuskykyäsi ja vähentää riskiäsi sairastua kurkkukipuun:

  • Noudata tasapainoista ruokavaliota ja syö vaihtelevasti hedelmiä ja kasviksia (ainakin viisi annosta päivässä)
  • Nuku kunnon yöunet – useimmat ihmiset tarvitsevat unta 7–9 tuntia vuorokaudessa
  • Liiku säännöllisesti, mieluiten ulkona
  • Pyri välttämään stressiä tai etsi tapoja hallita stressiäsi
  • Älä tupakoi, äläkä oleskele tupakansavussa
  • Juo runsaasti nestettä, jotta nielusi pysyy kosteana
  • Kun oleskelet sisätiloissa, vältä vetoisia paikkoja ja ilmastoituja tiloja ja käytä ilmankostutinta
Viitteet